Прва средба на партнери за активноста „Зајакнување на капацитетите на... Прва средба на партнери за активноста „Зајакнување на капацитетите на...

Прва средба на партнери за активноста „Зајакнување на капацитетите на...

Од 26 ноември до 1 декември 2018 година, во просториите на Коалиција на младински организации СЕГА во Прилеп и Младински информативен центар...
Споменик на Првата светска војна во Новаци Споменик на Првата светска војна во Новаци

Споменик на Првата светска војна во Новаци

На 29 ноември 2018 година, Општина Новаци одбележа 100 години од крајот на Првата светска војна, во село Брод, Новаци, каде свечено беше откриен...
Повик за апликанти за Freedom Prize: “Нашиот кандидат, неговата борба... Повик за апликанти за Freedom Prize: “Нашиот кандидат, неговата борба...

Повик за апликанти за Freedom Prize: “Нашиот кандидат, неговата борба...

Во јуни 2018 година, регионот Нормандија претстави нов образовен метод посветен на промоција на мир, слобода и човекови права на меѓународно ниво....

Децентрализирана соработка помеѓу Нормандија и Македонија

Децентрализираната соработка помеѓу партнерите од Нормандија и Македонија се спроведува преку голем број активности на различни теми како Сеќавање и помирување, локална демократија, култура и културно наследство како и млади и граѓанско учество. Овие активности се спроведуваат во конзорциум на повеќепартнерска основа која вклучува: локални власти, граѓански сектор, образовни институции, приватен сектор, национални институции, експерти, граѓани итн.

Канцеларија на соработката – АЛДА Скопје

Канцеларија на соработката во Скопје
Адреса: Бул. Партизански одреди 43б/5
1000 Скопје, Македонија
Телефон: +389 (0)2 6091 060
E-mail: aldaskopje@aldaintranet.org
Facebook: normandie.macedoine

Публикација Нормандија - Македонија

ИНТЕРНЕТ  АРХИВА

 

Употреба на името „Република Македонија“
Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.
На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија.