Прва средба на партнери за активноста „Зајакнување на капацитетите на младинските работници“

Од 26 ноември до 1 декември 2018 година, во просториите на Коалиција на младински организации СЕГА во Прилеп и Младински информативен центар „ИНФО СЕГА“ Кавадарци се одржа средба...

Споменик на Првата светска војна во Новаци

На 29 ноември 2018 година, Општина Новаци одбележа 100 години од крајот на Првата светска војна, во село Брод, Новаци, каде свечено беше откриен споменикот посветен на војниците и цивилите кои...

АВАНТУРАТА НА МЛАДИТЕ РЕПОРТЕРИ ВО РЕГИОН ОВЕРЊ-РОН-АЛП

Асоцијацијата „По стапките на Албер Лондр“ го заврши својот петти патувачки семинар за истражувачко новинарство „По стапките на Албер Лондр“ кој се одвиваше од 10 до 25...

Употреба на името „Република Македонија“
Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.
На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија.