Конференција „Социо-културни аспекти на Првата светска војна“ во Битола

Конференција „Социо-културни аспекти на Првата светска војна“ во Битола
Posted: дек 18, 2018

На 13 и 14 декември 2018 година се одржа Конференцијата „Социо-културни аспекти на Првата светска војна“ во Битола организаирана од страна на НУ „Завод и Музеј“ Битола и здружението „Љубојно“.

Конференцијата беше од мултидисциплинарен карактер со разновидни панелисти, научници, истражувачи, куратори на музеи, студенти од Факултетот за историја, етнологија и археологија и други. Целта беше да се подигне свеста и знаењето за локалното цивилно население кое живеело на линијата на фронтот за време на Првата светска војна. Темите на дискусија беа: Местото и улогата на жената во Првата светска војна; Музеите и Првата светска војна; Литература и култура; Материјалните остатоци од Првата светска војна и можноста за развој на меморијален туризам.

Разноврсните теми и панелисти привлекоа голема публика и поттикнаа интересни и релевантни дискусии.

Оваа конференција беше организирана во рамки на проектот „Сеќавање на Прва светска војна во Македонија“ поддржан од страна на Регионот Нормандија. 

Print
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Употреба на името „Република Македонија“
Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.
На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија.