Нова книга за децентрализираната соработка во Европа

Нова книга за децентрализираната соработка во Европа
Posted: јан 29, 2019

Госпоѓа Валморбида како експерт во областа на децентрализираната соработка изјавува дека Европа може да биде вистински лидер во во оваа област бидејќи го заснова сопствениот развој на локална и регионална автономија. Во своето дело авторката исто така ја претставува и децентрализираната соработка помеѓу партнерите од Нормандија и Македонија како позитивна и иновативна парктика.

Презентацијата на книгата ќе се одржи на 5 февруари 2019 година во центарот за документација на Комитетот на регионите, во Брисел, од 14:30 до 15:30 часот, како дополнителен настан на Форумот на градови и региони за соработка и развој. 
За да се регистрирате, контактирајте го Франческо Пала на francesco.pala@aldaintranet.org најдоцна до 1 февруари 2019 година.

Програмата на Форумот за градови и региони за соработка и развој организиран од страна на Комитетот на региони можете да ја погледнете ОВДЕ на француски и англиски јазик.

Подолу можете да ја погледнете кратка презентација на книгата „Децентрализираната соработка во Европа: поттик за развој и учество на локалните власти и граѓанското општество“  на англиски јазик.

Print
Tags:

Documents to download

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Употреба на името „Република Македонија“
Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.
На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија.