Разбирајќи ја историјата заедно

Разбирајќи ја историјата заедно
Posted: дек 31, 2019
Categories: Млади

На 21 и 22 декември 2019 година во Скопје се одржа работилница на тема: Разбирајќи ја историјата заедно. Работилницата беше наменета за средношколци и имаше за цел подигање на свеста и запознавање на историските наративи и традициите на другите етнички групи.

Во текот на два дена 20 средношколци од Скопје, Битола и Охрид преку рзлични активности заеднички работеа на разбирање на историските настани. Тие имаа можност да се запознаат со клучните фактори кои стојат зад развојот на етноцентричните историски случувања, и истовремено да се поттикне размислувањето за помирување. 

Активноста беше спроведена од страна на Центарот за истражување на национализмот и културата, а финансиски поддржан од програмата Нормандија за мир. 
 

Print
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x