Универзитет на мирот 2019: повик за учество!

Универзитет на мирот 2019: повик за учество!
Posted: апр 2, 2019

Институтот за човекови права и мир во Каен, со поддршка на Регионот Нормандија и Универзитетот во Каен објавува јавен повик за учество на 19-то издание на Универзитет на мирот, кое ќе се одржи од 17 до 22 јуни 2019 година во Каен, Франција оваа година на тема: „Права на децата, основа за мир“.

Повикот е наменет за млади франкофони од целиот свет кои бараат можност да го усовршат своето знаење за човековите права но исто така и да бидат дел од едно уникатно меѓукултурно искуство. Младите ќе следат предавања под менторство на наставниот кадар составен од амбасадори, претставници на меѓународни организации, експерти и универзитетски професори.

Повикот е отворен до 22 април 2019 година. За да учествувате на овој повик е потребна партиципација од 75 евра со која се покриваат трошоците за престој и храна во времетраењето на Универзитетот. Трошоците за превоз до и од Каен треба да ги покрие учесникот.

 За да учествуваат во овој повик, кандидатите треба да ги исполнуваат следниве услови:

  • да се на возраст од 20 до 28 години
  • да бидат франкофони
  • да имаат завршено минимум 2 години од универзитетски студии во следниве дисциплини: право, социјални науки, политички науки или историја.

Доколку сакате сакате да аплицирате потребно е да ги поднесете следните документи:

  • Формулар за пријавување (достапен подолу),
  • Кратка биогрфија,
  • Потврда за последната добиена диплома,
  • Фотографија во JPEG формат,
  • Копија од пасош.

Документите треба да се испратат на следниот мејл: universitedelapaix@2idhp.eu најдоцна до понеделник, 22 април 2019 година.

Повеќе информации за Универзитетот на мирот 2019 ОВДЕ.

Print
Tags:

Documents to download

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Употреба на името „Република Македонија“
Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.
На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија.