Тема 2 : Локална демократија

Активностите на оваа тема овозможија размени помеѓу партнерите од Северна Македонија и Нормандија за соработката помеѓу локалните власти и граѓанското општество како и помеѓу младите и општините со цел да се поддржи развојот на локалната демократија и активното граѓанство.

 

Активностите на тема Локална демократија опфатија многу различни активности за размена на искуства помеѓу партнерите од Нормандија и Северна Македонија за процесите на децентрализација и соработката помеѓу локалните власти и граѓанското општество.

Активностите на тема Локална демократија се одвиваа од мај 2017 до април 2018 година.

Млади од градот Иф во посета на Дебар

Во периодот од 18 до 25 јули 2019 година, осум млади од градот Иф, Нормандија беа во посета на Дебар. Оваа размена беше организирана како дел од циклусот размени во рамките на активностите за...

Нова книга за децентрализираната соработка во Европа

Антонела Валморбида, Генералниот секретар на АЛДА тукушто ја издаде својата нова книга насловена „Децентрализираната соработка во Европа: поттик за развој и учество на локалните власти и...

Подготвени сте за нова авантура? Ви ја преставуваме новата интернет алатка на проектот ENLARGE

ALDA е партнер на проектот ENLARGE, финансиран од Европската истражувачка програма Хоризонт 2020, кој се фокусира на ефективноста, легитимноста и институционалната одржливост на заедничките...