Тема 4 : Млади

Младите заземаат многу значително место во сработката помеѓу Нормандија и Северна Македонија. Тие се идните граѓани кои носат со себе голем потенцијал за развојот на општеството на двете територии.

Активностите на тема Млади се одвиваат уште од самиот почеток на соработката помеѓу Нормандија и Северна Македонија особено во прилог на поттикнување на ангажманот на младите во јавната сфера и јакнењето на нивните капацитети за да можат понатаму да придонесат во животот на нивните заедници.

Tемата Млади ги опфаќа следните две главни Активности: 

1. ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА МЛАДИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ И ФРАНКОФОНСКИ РАЗМЕНИ 
Асоцијацијата СЕГА во соработка со „Maison pour tous Léo Lagrange“ заеднички работат на оваа активност која подразбира обуки за младински работници, содавање и јакнење на партнерства и споделување и промоција на стекнатата експертиза преку работилници, локални активности и јакнење на капацитети на структурите кои работат со млади во Нормандија и Северна Македонија.

2. МЛАДИТЕ И ЛОКАЛНАТА ДЕМОКРАТИЈА: ОПШТИНСКИТЕ СОВЕТИ НА МЛАДИ ОД ИФ И ДЕБАР
Иф и Дебар работат на вклучување на младите луѓе во локалниот живот преку Општинскиот совет на млади. Партнерите организираат подготвителни активности, студиски посети за соработка помеѓу Советите и заедничка работа на теми кои се релевантни за локалното население на двете територии.

Регистрирајте се на Регионалниот форум „Сеќавање и меѓукултурен дијалог“

Регистрирајте се на Регионалниот форум „Сеќавање и меѓукултурен дијалог“
Posted: дек 14, 2020

Не пропуштајте да се регистрирате на Регионалниот Форум „Сеќавање и меѓукултурен дијалог“ кој ќе се одржи на Зум платформата на 21 и 22 декември 2020 година.

Поблиската балканска историја е обележана со периоди на конфликти, војни и одлуки за прекројување на граници. Овие регионални настани истовремено ќе ги дефинираат политичките, економските и социјалните системи на земјите од Балканот. Наследството од блиското минато останува важно прашање што мора да се гледа од различни перспективи за да ги интензивираме нашите напори за заедничка иднина.

Прашањето како да се пристапи кон сеќавањето не треба да остане во историјата. Треба да се гледа од интердисциплинарна перспектива и да се промовира меѓукултурното разбирање и дијалог. Приказната треба да се претстави на начин што зема предвид разни искуства на различни нивоа и социјални групи.

На регионалниот форум ќе се дискутира за предизвиците и можноста за градење на заеднички наратив за балканскиот регион. Конференцијата ќе ги потенцира добрите практики во сеќавањето и меѓукултурниот дијалог, вклучително и сесии за размена на искуства за различни под-теми како што се млади, културен туризам, јазици, интеграција во ЕУ и лажни вести.

Форумот ќе обедини претставници на граѓански организации, како и културни и образовни институции кои работат на темата помирување и меѓукултурен дијалог.

Главната цел на овој настан е да се придонесе кон приближување на Европската унија до земјите од Западен Балкан преку регионална соработка, меѓукултурен дијалог и помирување.

 

Регистрирајте се  ТУКА!

Сесиите на Форумот се на англиски јазик.

Настанот е организиран од страна на Европската асоцијација за локална демократија – АЛДА Скопје во соработка со Балканската мрежа за локална демократија, финанссиски подржан од Централно европската иницијатива, програмата Нормандија за мирот на Регионот Нормандија, Фондот за Западен Балкан и Европската комисија.

 

Print
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x