Регистрирајте се на Регионалниот форум „Сеќавање и меѓукултурен дијалог“

Регистрирајте се на Регионалниот форум „Сеќавање и меѓукултурен дијалог“
Posted: дек. 14, 2020

Не пропуштајте да се регистрирате на Регионалниот Форум „Сеќавање и меѓукултурен дијалог“ кој ќе се одржи на Зум платформата на 21 и 22 декември 2020 година.

Поблиската балканска историја е обележана со периоди на конфликти, војни и одлуки за прекројување на граници. Овие регионални настани истовремено ќе ги дефинираат политичките, економските и социјалните системи на земјите од Балканот. Наследството од блиското минато останува важно прашање што мора да се гледа од различни перспективи за да ги интензивираме нашите напори за заедничка иднина.

Прашањето како да се пристапи кон сеќавањето не треба да остане во историјата. Треба да се гледа од интердисциплинарна перспектива и да се промовира меѓукултурното разбирање и дијалог. Приказната треба да се претстави на начин што зема предвид разни искуства на различни нивоа и социјални групи.

На регионалниот форум ќе се дискутира за предизвиците и можноста за градење на заеднички наратив за балканскиот регион. Конференцијата ќе ги потенцира добрите практики во сеќавањето и меѓукултурниот дијалог, вклучително и сесии за размена на искуства за различни под-теми како што се млади, културен туризам, јазици, интеграција во ЕУ и лажни вести.

Форумот ќе обедини претставници на граѓански организации, како и културни и образовни институции кои работат на темата помирување и меѓукултурен дијалог.

Главната цел на овој настан е да се придонесе кон приближување на Европската унија до земјите од Западен Балкан преку регионална соработка, меѓукултурен дијалог и помирување.

 

Регистрирајте се  ТУКА!

Сесиите на Форумот се на англиски јазик.

Настанот е организиран од страна на Европската асоцијација за локална демократија – АЛДА Скопје во соработка со Балканската мрежа за локална демократија, финанссиски подржан од Централно европската иницијатива, програмата Нормандија за мирот на Регионот Нормандија, Фондот за Западен Балкан и Европската комисија.

 

Print
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Coopération décentralisée entre les acteurs de Normandie et Macédoine du Nord

La coopération décentralisée entre les acteurs de Normandie et Macédoine du Nord est mise en œuvre à travers plusieurs actions avec des thèmes divers tel la Mémoire, paix et réconciliation, la démocratie locale, la culture et le patrimoine pour la construction d’un dialogue européen, ainsi que la jeunesse et la participation citoyenne. Ces activités engagent des acteurs normands et macédoniens variés sur la base de partenariats multi-acteurs tels que : des collectivités territoriales, secteur civile, les établissements éducatifs, secteur privé, institutions nationales, experts, citoyens etc.

Bureau de la coopération – ALDA Skopje

Bureau de la coopération  à Skopje 
Adresse: Bld Partizanski Odredi 43B / 5
1000 Skopje, Macédoine du Nord
Téléphone : +389 (0)2 6091 060
E-mail : aldaskopje@aldaintranet.org
Facebook : normandie.macedoinedunord

Publication Normandie/Macédoine du Nord

ARCHIVE  INTERNET