Посткатастрофични градови во компаративна перспектива

Посткатастрофични градови во компаративна перспектива

Настанот „Посткатастрофични градови во компаративна перспектива“ поддржан од програмата „Нормандија за Мир“, се одржа на 13 декември 2021 година во Скопје, Северна Македонија во хибриден формат. 

Дискусијата имаше за цел да понуди неколку интерпретации на посткатастрофични градови во и вон Европа. Поканетите експерти имаа можност да ги претстават своите истражувања на повеќе посткатастрофични градови и нивните обнови. 

Г-ѓа Стефани Дупон од секторот за културното наследство на Регионот Нормандија зборуваше за ознаката „Наследство од периодот на Реконструкција во Нормандија“, создадена од регионот Нормандија за заштита на наследството на градовите обновени по Втората светска војна. Г. Груја Бадеску од Универзитетот Констанц даде неколку примери на градови вo и вон Европа кои биле обновени по катастрофа, како Букурешт и Мостар.

Конечно, Наум Трајановски, од Полската академија на науките ја претстави книгата „Скопскиот земјотрес од 1963 година и постземјотресната обнова: Лични сведоштва“, создадена како дел од проектот „Скопскиот земјотрес од 1963 година. Сеќавања, идентитети, акции“.

Настанот беше организиран како дел од проектот „Скопскиот земјотрес во 1963 година. Сеќавања, идентитети, акции“ спроведен од страна на ЦИНИК-Центар за истражување на национализмот и културата и поддржан од програмата Нормандија за мир на Регионот Нормандија, АЛДА и Министерство за култура на Република Северна Македонија.
 

Print
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x